Shit vilken god kola jag gjorde igår, gör en sats till just nu...
Här kommer receptet
Lakritskola med salt
Kola där lakritssmaken kan anpassas med mer eller mindre karameller i smeten. Även goda att äta odoppade. Om inte dopp i choklad slå in dom i bakplåtspapper så att de inte kladdar.
Ca 60 st
3/4 dl lakritskarameller (t ex turkisk peppar)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 gr mörk choklad, 55% eller 70%
ev. havssalt att strö på
gärna en termometer, (jag använde inte en)
1. Klä en form , ca 20x20 cm (jag tog en som var lite större) med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellkrosset i en vid gryta.
4. Låt koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock tills termometern visar 117-120
grader eller klarar kulprovet. Ca 15 minuter. Rör om då och då. Jag tog min gryta så att det inte brändes fast.
5. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
6. Smält chokladen i vattenbad och låt den svarna något. Det ska helst bara vara 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
7. Skär eller klipp. Jag klippte kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på
bakplåtspapper. Strö ev havssalt på toppen av varje kola innan chokladen har stelnat.
Lycka till
Kram Anne
14 kommentarer:
Tror bestämt jag måste lära mig äta laktris :) Inte min grej, men jag tycks vara ganska ensam om att inte gilla den svarta sötsaken så jag ska prova igen, det är några år sedan...
Kul med nya recept som blir smaskigt goda!!
Hoppas din vecka börjat bra!
Kramar Bella
Låter huuur gott som helst!
Detta måste jag prova :)
Ha en fin kväll.
Kram Malin
Jag var på gång! Men jycken tog godiset! Receptet är galet gott!
Kram Anna
Mums jag bara måste testa! Salmiak är ju min last (inte så mycket choklad) och kombon där med saltet... Jag köpte såna där små nötcremepåsar häromdagen men med salmiakcreme istället, kanske funkar som fyllning....
kram Milla
Kola är så gott! Med lakrits var ju lite annorlunda.
Kram Suss
Åh så gott, älskar laktritskola, denna måste jag prova, kram
gud vad gott detta lät, måste testas. kram Nilla
Ja farligt gott. Och jag som ska hålla igen på sånt..
Men måste testa... för barnen skull.. hihi.
Kram Eva
De där kolorna är farligt goda! Vi gjorde dem förra julen och de räckte inte länge!:)
Kram
Oj denna låter förföriskt god! Skall testas. Tack! Caroline
Tack snälla för receptet, låter jättegott! Kram Maria
Provade dom förra året, såååå goda!
kram Pernilla
Är ju lite lakritstokig, så denna måste provas.
kram Mamma C
lät inte dumt alls..
Pernilla
Skicka en kommentar