måndag, december 3

Lakritskola med salt...




Shit vilken god kola jag gjorde igår, gör en sats till just nu...
 
Här kommer receptet


Lakritskola med salt
 
Kola där lakritssmaken kan anpassas med mer eller mindre karameller i smeten. Även goda att äta odoppade. Om inte dopp i choklad slå in dom i bakplåtspapper så att de inte kladdar.
 
 
Ca 60 st
 
3/4 dl lakritskarameller (t ex turkisk peppar)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 gr mörk choklad, 55% eller 70%
ev. havssalt att strö på
gärna en termometer, (jag använde inte en)
 

1. Klä en form , ca 20x20 cm (jag tog en som var lite större) med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellkrosset i en vid gryta.
4. Låt koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock tills termometern visar 117-120  
grader eller klarar kulprovet. Ca 15 minuter. Rör om då och då. Jag tog min gryta så att det inte brändes fast.
5. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
6. Smält chokladen i vattenbad och låt den svarna något. Det ska helst bara vara 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
7. Skär eller klipp. Jag klippte kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på
bakplåtspapper. Strö ev havssalt på toppen av varje kola innan chokladen har stelnat.
 
 
 
Lycka till
 
Kram Anne

14 kommentarer:

  1. Tror bestämt jag måste lära mig äta laktris :) Inte min grej, men jag tycks vara ganska ensam om att inte gilla den svarta sötsaken så jag ska prova igen, det är några år sedan...

    Kul med nya recept som blir smaskigt goda!!

    Hoppas din vecka börjat bra!

    Kramar Bella

    SvaraRadera
  2. Låter huuur gott som helst!
    Detta måste jag prova :)
    Ha en fin kväll.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Jag var på gång! Men jycken tog godiset! Receptet är galet gott!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Mums jag bara måste testa! Salmiak är ju min last (inte så mycket choklad) och kombon där med saltet... Jag köpte såna där små nötcremepåsar häromdagen men med salmiakcreme istället, kanske funkar som fyllning....
    kram Milla

    SvaraRadera
  5. Kola är så gott! Med lakrits var ju lite annorlunda.
    Kram Suss

    SvaraRadera
  6. Åh så gott, älskar laktritskola, denna måste jag prova, kram

    SvaraRadera
  7. gud vad gott detta lät, måste testas. kram Nilla

    SvaraRadera
  8. Ja farligt gott. Och jag som ska hålla igen på sånt..
    Men måste testa... för barnen skull.. hihi.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  9. De där kolorna är farligt goda! Vi gjorde dem förra julen och de räckte inte länge!:)
    Kram

    SvaraRadera
  10. Oj denna låter förföriskt god! Skall testas. Tack! Caroline

    SvaraRadera
  11. Tack snälla för receptet, låter jättegott! Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Provade dom förra året, såååå goda!

    kram Pernilla

    SvaraRadera
  13. Är ju lite lakritstokig, så denna måste provas.
    kram Mamma C

    SvaraRadera

♥ Vad kul att ni tittar in hos mig och det är jättekul om ni vill lämna en kommentar. Kram Anne ♥