lördag, november 14

Granen.....

Hur brukar ni klä eran gran, färger? Ni kanske inte har någon alls? Vi brukar köpa en kungsgran för att dom är så täta och vackra. Sen kan det ibland kännas att den egentligen är för stor. Jag klär vår i vitt och silver, kanske något rött inslag här och där. När jag var liten klädde vi alltid granen dagen innan julafton och det har följt med mig till mitt eget hem. Det är något speciellt att ta in den, känna lukten + att undra vilka djur som besöker oss i år, hihi...Vill inte veta vem det är som bor där så länge det inte är Piff och Puff. Snart åker alla kartonger ner från vinden. Innan lucia har jag bara stjärnor i alla fönster och luciatåg. För mig känns det bra att julpyssla efter lucia. Hur gör ni???? Idag har vi inhandlat presenter till äldsta sonen och jag tror att han blir sååååå nöjd. Maken skall på herrmiddag och vi andra blir ensamma....

Kram Anne

34 kommentarer:

promenader på landet sa...

Hej! Vi hade en kungsgran förra året och det var smidigt för den barrade inte. Samtidigt har vi som tradition att gå i skogen och leta gran...Så vi får se hur det blir i år, men vi klär den i vitt och rött! Ha en bra kväll! Kram från Maria

Hem och Lycka sa...

Vi har i plast, jag hädar, jag vet men när man flackar som vi mellan familjerna på jul så är det lättast. Vi kör lite som du, vitt och silver med några inslag i rött. Fint och klassiskt tycker jag.

kram Mia

Nilla Q sa...

Förra året blev det vitt, silver och lite rött i granen. Det blir nog samma i år. Förr gjorde jag precis som du och tog fram julsaker först efter lucia. Men nu har låter vi allt åka fram till första advent! Men absolut inga julsaker innan dess!

Kram Pernilla

Annas Lycka sa...

Vännen.
Jag har inte hunnit blogga som jag ville denna veckan...tiden bara rusar.

Har inte alltid kungsgran, hittar gran hemma hos mina föräldrar som vi hugger själva och det slår kungsgranen :) Jag har faktiskt börjat plocka in granen vid lucia...ja sån är jag!! Men det känns som man tröttnar efter jul...typ på juldagen *ler*


Har du kunskap om en bra kamera till min 15 åring. ? Hon använder min system och det gör mig smått nerbvös. Men hon tar grymma bilder och jag vet att hon inte skulle vilja ha en liten kompakt...Kanske det kan finnas ett mellanting??? Något du vet ???


Ha det bäst ikväll och mys till det med pojksen!! Kramar dig! Anna

Vitt och Blått sa...

Samma hos oss! Har alltid klätt granen dagen innan, såååå mysigt! Men senaste åren, typ tio år, har jag alltid jobbat till 20-tiden dagen före julafton och även hela veckan innan till runt 23-tiden, så vi har faktiskt inte haft så mycket pynt, bara stjärnor i fönstren och kanske något mer. Men i år har jag bestämt mig för att inte jobba utan bara vara ledig när mitt ordinarie jobb slutar för terminen och jag får jullov! Baka julgodis och göra knäck, gå hemma och pyssla och för första gången sedan vi flyttade in i huset för tre år sedan kanske vi till och med ska ha gran! :) Det blir vitt och silver här också och lite rött. Tradition är att vi alltid badar vedeldad tunna hos mina föräldrar dagen innan julafton och firar in julen - mysigt! Ha en bra kväll! Kram E

Villa Carl Larsson sa...

Vilket ljuvligt hjärta!!

Vi gör som ni, tar in granen dan innan julafton och då brukar pyntet också åka fram. Till första advent pyntar jag med adventsljusstakar, gardiner, blommor och kransar osv. Så har det sett ut i alla år i min familj. Och eftersom jag bor över 100 mil från min familj åker jag alltid hem till dem så någon julgran har det inte blivit i mitt hem. Men så fort vi köper hus, bildar en "egen familj" så får det minsann bli jul och julgran i vårt hus också. Jag har mest pyntat med rött till julen men nu mer får det bli vitt, silver, grönt och rött :)

Kram Josefin

Grodmamman sa...

Här är det rött och silver som gäller. Sedan har barnen lite saker som måste upp också!:)
Har tidigare alltid pyntat dagarna innan jul och tagit in granen dagen före, men förra året åkte julpyntet fram vid lucia och granen kom in några dagar för jul. Om jag hinner så kan det nog dyka upp lite julpynt redan till advent i år!:)
Kram

Ocean showroom sa...

Hej vännen! Sedan jag flyttade till norge börjar jag gärna pynta lite första helgen i december. Vi firar alltid i sverige hos mamma och pappa och då är det mysigt att få ha jul hemma ett tag! :-) Rött och silver har jag haft vår gran...men jag är öppen för att inspireras till något nytt! Kram Alexandra

Brunkullan sa...

Hihi..jo visst var det du som vann:) Grattis!

Hade ett inlägg i veckan om våra (eller mina kanske..) granbestyr;)
Ingen kungsgran blir det, utan ofta en rätt liten och gles gran. Den ska vara bred och fint formad, men inte större än den ryms på vår tv-bänk under snedtaket i stugan!

Kram Susanne

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hallojs..låter vackert!!
Här går det i rött med..men granen går i vitt frost o silver...en känsla av nordpolen!!

Kramelikram
Ha en fin lördax kväll!!

Jenny sa...

Hej Vännen!
Vilket sött hjärta!
Förra julen var den första vi firade i det här huset så jag köpte en väldans massa julpynt, en hel del från Maileg bland annat. Vi brukar plocka fram stjärnor o ljusstakar till första advent!

Granen klär vi några dagar innan julafton.

Det har varit full rulle på tjejerna här hela dagen men nu hör jag att det är tyst på övervåningen så jag tror de har somnat;)

Ha en härlig söndag!

Kraam Jenny

Jenny sa...

Glömde säga grattis till vinsten hos Brunkullan:)

Kram igen,
Jenny

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

hallojs igen!!
Ne den var inte läskg,,.bara mäktig!! detär din 12 åriga grabbså tror jag inte det är ngr problem!! Var en jättebra familjefilm..hade velat gå allihop, mem min 9 åring fick va hemma , hade vart för lång för honom, och han läser inte texten så snabbt.. då lessnar han.. Den får hyras på video sen i stället!!!

kramis

Signe 1 sa...

Hallå! Bedårande hjärta du visar! Här blir det nog oxå en kungsgran i år, de är så jäkla dyra bara, men vill man ha fint så...;-). Hoppas kvällen blev till belåtenhet!:-) Kram Sofia

Sommerlyst sa...

Heisann!!
Lenge siden sist jeg var innom deg...dagene bare går og det blir liten tid ved PC'en..sukk.

Når det gjelder juletre - så pyntes den med mye forskjellig juletre pynt. Summarium av alle mulige tig som har kommet i hus gjennom tiden...hehe. Men det pleier se bra ut likevel!

Vi pynter også den 23 des. Det er tradisjon!!

Håper du har en fin lørsdagskveld!

Klemklem

Fröken Tindra sa...

Här händer det att adventsljusstakarna kommer upp redan på fredagen på första adventshelgen. Mysigt! Hemma hos mamma kom granen alltid in den
23:e. Men här hemma hos oss har jag ändrat traditionen av speciella skäl. Granen, ofta ädelgran av något slag, kommer in senast den 20:e. Då kläs den i guld, rött och vitt.
Pust, nu är julkorten gjorda. Ont i ryggen på köpet...
Kram!

Casa del Caos sa...

Vilket sött hjärta!

Förra året hade vi en kungsgran eftersom barnen inte kan låta bli den och vanliga granar barrar ju bara man går förbi dem! Men sambon var lite missnöjd med att det inte "doftade jul" hemma, så i år vill han ha en vanlig! Vi får väl se... Hehehe!

Förr pyntade jag med mina jättegamla kulor, säkert från 30-40-talet, men jag är LIVRÄDD att barnen ska välta granen (hunden brukar vilja sova bakom granen så den står inte så säkert) och då skulle jag bli jätteledsen om kulorna gick sönder! Vi pyntar med "billigt krafs" - då behöver man inte gråta blod om kulorna går sönder!

Hunden ja... Honom kan vi aldrig ha löst på en promenad - han sticker direkt! En vinter när vi var i stugan slet han sig från sitt koppel och sprang rakt över den isbelagda sjön! Och vi som precis skulle åka hem... Vi fick snällt vänta några timmar innan han kom tillbaka!

Trevlig söndag!
Kram, Annica.

alegni sa...

samma här, julgranen brukar få komma in dagen före julafton, men i år hotar jag med att ta in den mycket tidigare.
fjolårets färger var vitt och silver. tidigare om åren har jag pyntat med vitt, rött, silver och blått och under min blåa period med enbart silver och blått. det är ju bra att man får variera sig ;)
skön söndag!
kram
ingela

Linruz sa...

Hoppas du fick en lugn och skön kväll.
Här ligger en trött make och sussar fortfarande och killarna och jag är vakna.
Min gran går i vitt och silver. Har haft en kungsgran ganska många år nu. Tycker de är snyggast och bäst då de inte barrar.
Förr klädde vi med granen kvällen innan men de senare åren har vi gjort det lite tidigare.
Precis som anna skriver är jag sååå sugen innan jul och efter blir jag trött på grejjerna.
Så därför kläs numera granen lite tidigre så att vi hinner njuta av den.
Ha en skön söndag.
Kram Lina

Fånga dagen sa...

Kungsgran helt klart hos oss, De är så vackra men har blivit ganska dyra att köpa. Jag klär min gran i guld och rött för tillfället. Har ju lite murrigare färger i mitt hem så det blir så fint. Vilket vackert hjärta du hade bild på var fick du tag i det?
Ha en trevlig söndag
Lena

Anonym sa...

Tyvärr så är vi tvungna att ha plastgran på grund av allergi... Men vi har köpt en riktigt fin från Sia home. Jag brukar variera mig lite från år till år. Förra året blev det huller om buller för då fick barnen välja. I år tror jag att det blir röda Ingrid Marie äpplen, polkagrisstänger och lite annat naturmaterial.... Lite amerikansk känsla men ändå basic....
Kram Malin

Fröken Fräken sa...

Jag bor ju inte så stort och dessutom tycker jag att små granar är finast. Så jag har en riktig gran, huggen i bekantas skog och brukar inte pynta den så mycket. Ingen ljusslinga (gillar inte sladdarna som syns) utan bara små pumlor. Eller julgranskulor för er söderöver ;-)
Till advent kommer de flesta julgrejerna fram, fast granen kommer in senare!

Två systrar sa...

Hej tjejen. En gran skall vara jul och får vara lite röd, men där går gränsen. När jag var liten drömde jag om en amerikansk gran med blinkande ljus i alla färger... har ändrat mig lite där tack och lov. Nu drömmer jag om levande ljus i granen men med en tvååring i huset känns det så där va...Där emot är jag i valet och kvalet om en svart adventsstjärna i matsalen i år...Har spanat in en grym som kanske blir min i morgon. Efter år med vitt vitt vitt känner jag mig redo nu. Jag har förresten köpt hissgardinerna nu :D så du behöver inte ge dig ut på stan men SÅ gulligt av dig att erbjuda din hjälp Kram Maria

Vero sa...

Min dotter gillar klä granen. I år är jag rädd den blir svart och vit haha... tonåringar. Men nej, den är nog mesta dels i rött faktiskt. Rött och guld.

Jättetrevlig blogg!

Fröken L sa...

Vi har alltid kungsgranar. De är finare och barrar inte lika mycket. Vi klär granen dagen innan julafton i vitt, silver och svart. De första julsakerna brukar åka fram första advent sen fylls det på ju närmare jul vi kommer.

Kram Dila

♥ Fyra årstider sa...

Jag klär granen till två dagar före julafton, men pyntar jul till 1:a advent.

Vill bara säga ni såååå välkomna på fredag. LÄNGTAR!!
Kram Lotta

Bella sa...

Nu skulle jag vilja vrida fram tiden en månad så att julen verkligen vore nära efter att ha läst ditt inlägg och julen och dess traditioner...

Här är det plastgran som gäller då jag är allergisk, men hellre fejk än ingen alls. Har alltid haft röda kulor, men är sugen på vitt och silver iår då det är snyggt och skulle passa bra in i vårt vardagsrum här i huset. När jag var liten klädde vi alltid granen kvällen innan julafton, men nu blir det helgen innan då jag alltid åker hem till föräldrarna på jul och då vill man ju hinna njuta lite här hemma oxå :)

Hoppas du får en bra söndagkväll

Kramar Bella

Berthas Oldebarn sa...

Det er så koselig å pynte til jul. Synes ukene før julaften er de hyggeligste. Jeg pynter i starten av des.,men juletreet, edelgran her hos oss, blir pyntet den 23.
Ha en flott kveld!
Klem H

Lauras gård sa...

Vilket fint hjärta! Här blir det gran från vår skog. Ingen kungsgran med andra ord utan en närproducerad, planterad av svärfar... Vi har ingen speciellt tradition utan tar in den någon dag innan jul så alla kryp får krypa av i källaren innan den får flytta en trappa upp. Jag försöker hålla dekorationerna till rött, vitt och silver. Men barnen vill hänga dit lite av varje och då får de väl det... Det brukar hänga mycket på nedersta grenarna... Kram Stina

Längtan i Vitt sa...

Hallojsan!

Jo vi har två granar hemma och det brukar oxå alltid vara Kungsgranar då de är lättare för min sambo som är allergisk mot vanlig gran.

Barnen har den ena granen och den brukar de få klä lite tidigare med allt som de vill klä den med,som pynt de gjort i skolan och så...så kan de få känna in att julen är på G.
En gran på varje boplan...
Så tar vi in den andra granen kvällen innan när barnen lagt sig pyntar den riktigt fin med stora röda kulor och lägger en hel del julklappar under som barnen oftast springer och kollar in direkt när de vaknar och sedan blir det koll i strumporna vid öppna spisen!!

En tradition som vi har haft i många år och sådant tycker jag hör julen till:)

Kram Carina

Spik, skruv och drömmar sa...

Hej! Grattis till vinsten hos Brunkullan.
Här har vi också kungsgran som plockas in dagen före julafton. Den brukar gå i färgerna rött, vitt och silver. Adventsljusstakarna kommer fram fredagen före första advent.
Ha en fin vecka!
Kram Therése

Camilla sa...

Hej Anne!

Vilket underbart fint hjärta - Å vilken tur att du kom tillbaka!

Hos oss tar vi oxå in granen dagen innan julafton. För ett par år sedan gjorde jag revolution hemma och klädde granen i vitt och silver...blev fullständigt nedröstad av hela familjen! :( Så numera är den klädd i rött och guld igen :)

Ha en fin måndag - kram Camilla

HEMLÄNGTAN sa...

Det är kul att höra hur alla firar sin jul. För oss blir det lite olika eftersom vi firar varannat år här med min familj samt varannat med min sambos familj. I år firar vi här hemma, vilket ska bli så kul. Det kommer att bli en riktig gran för första gången på länge. Vet inte vilken sort, men den får inte vara för stor eftersom vi har ganska ont med plats i vårt vardagsrum. Tror nog att barnen ska få en minigran på deras rum som åker fram lite tidigare så tar vi upp den stora granen dagarna innan.
Ha en underbar dag!
Kram Jenny

Sabina sa...

Förr var jag jättenoga med att färgerna skulle vara perfekta, typ allt i silver, eller silver och vitt. Numera får barnen stå för dekoreringen och det blir alla världens färger! Helt ok, det ska synas att det finns barn i huset... julen firas ändå mest för deras skull. Men äkta gran har vi alltid... hugger den i egen skog.
Kram S.