tisdag, maj 29

Menyn....




Kan säga att tröttheten består från helgen:))



 Tjolahopp på er!!


Näe attans vad kallt det har varit idag, fryser in i märgen. Det är mitt värsta.

Jaha vad skall jag säga om vår meny i lördags. Den sattes ju i tidig höst 2011 och lämnades in i förseglade kuvert och jag hade inte en aning om hur det skulle smaka.

Vi körde på Kyckling och vi hade ju inte en aning om vad dom andra skulle ha. lite svårt att lyxa till kyckling, kan vara lite simpelt. Och när vi provlagade menyn helgen innan så var jag gråtfärdig på den kycklingen som var bestämd från början. Så jag byggde helt enkelt om bara att jag höll mig till kyckling.


Förrätt

Gör denna ni kommer gilla den om ni gillar lax. Tror egentligen inte att det är en förrätt men det är ju bara att gör den mindre:

Västerbottenslax med ostflarn (jag döpte om den till Laxpuck med västerbottenost)

4 pers

400 g färsk laxfilé utan skinn
2 dl riven västebottenost
flingsalt och svartpeppar
färsk hackad dill att garnera med
sugarsnaps & cocktailtomater (till servering)
4 msk grovriven västerbottenost (till ostflarnen)

Ugn 150 grader. Fördela osten till flarnen i fyra högar på bakplåtspapper, grädda ca 10 min tills de flyter ut och flarnen är ljusbruna. Låt svalna. Öva värme till 180 grader. Finhacka lax och blanda med västerbottenosten. Krydda med salt och peppar. Forma 4 bullar, jag använde ett rör som man kan forma med, vet inte vad dom kallas cylinderrör kanske? och tryckte till den lite och då blev den inte så stor och väldigt fin. Lägg dom på en smord plåt och baka i ugnen ca 15 min.  Strö över dill och dekorera med ett flarn, se bilden ovan. Servera med grönsakerna. Jag gjorde en sås som jag klickade på tallriken av creme fraiche, limeskal och limesaft och honung och lite flingsalt.



Varmrätt


Blev inte så komplicerat, kanske lite vardagligt men gott:

Kokade potatis, charlottenlök, vitlök i grädde& mjölk och portionerad upp i fina formar för att sedan i i ugnen 15 minuter. Kycklingfiléerna bankade jag ut, la en parmaskinka och bredde på en röra av färsk rosmarin, timjan, gul lök, vitlök (detta körde jag i marberedare) och blandade röran med philadelphia ost och cremefraiche. Klippte strängar av soltorkade tomater och lade på och sedan rullade jag ihop dom och band om snöre och förstekte dessa. Drog ihop en sås av grädde, pressad vitlök, kycklingfond, salt, vitpeppar och lite balsamico. Akta för att ta för stor mängd av balsamico, blir inte gott.
Stekte grönsparris i olivolja och serverade med machesallad och plommontomater med lite flingsalt och citronolivolja. Jag skivade upp kycklingen och lade upp den med grönsaker på tallriken där jag även hade en skål på med såsen och gratängen på sidan om.



Efterrätt

Hemlagad vaniljglass som serverades med kolasås som är kokad i konservburken av kondenserad mjölk. Jag spädde ut den lite med grädde när den var kall och färdig.
Jag rostade mandlar och hasselnötter i ugnen och doppade dom sedan i sockerlag, la dom på bakplåtspapper för att torka och strödde flingsalt på dom. Serverade detta med en kvist citronmeliss.


Hoppas att ni kanske får något tips men detta verkade uppskattat i lördags.



Kram Anne

7 kommentarer:

Mamma C sa...

Tack så himla mycket för tipsen och receptet på laxen.
Kram Mamma C

Happy Doris sa...

Mmmm... det lät jättegott!
Det måste jag prova att göra nångång :)

Kram Jonna

Milla sa...

Åh jag blev nyfiken på alltihopa! Kyckling må vara trist ibland men är den vällagad är det supergott och det är ju oftast fräscha tillbehören som gör allt. kram Milla

Grodmamman sa...

Åh, vad gott det lät!:) Jag äter hellre kyckling än kött.
Kram

Jenny sa...

Mmmmm, nu blev jag superhungrig!
Låter supergott!
Kram
Jenny
Ps H är i era trakter hela helgen!

Ullis sa...

Mmmm smaskigt! Fixar du ihop detta en gång till så dyker vi upp i morrnkväll? Kanoners, då säger vi så.

Kram!!

Kati sa...

Vad gott allting låter! Jag är svag för efterrätter så den här måste provas.

Trevlig helg!