lördag, januari 4

Att tänka....

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hallå!
 
 
Hoppas att ni har haft en fin jul och ett härligt gott nytt:)
 
 
Här var det alldeles perfekt med jul och nyår likaså....
 
 
Jamen visst stämmer dessa ord ovanför, eller hur? OBS!!!Jag är den typ av människa som vill ha det mesta men vet att man inte kan köpa allt....Senaste tiden har jag reflekterat över all konsumtion överallt. På instagram, på bloggarna....Ja, jag handlar också men ibland tänker jag till och OBS detta är inte ord mot någon eller några. Jag är likadan själv!!!  
 
Senaste tiden har jag funderat mycket över dessa tiggare som har poppat upp överallt, iaf i vår stad. Först var jag så disträ mot detta, ville inte ens titta på dom. Ok det jobbiga ligger antagligen hos mig, eller hur? Att jag tycker att det är besvärande att se dom i ögonen. Vi är ju inte vana vid detta i Sverige. Är det på riktigt eller är det ligor som ligger bakom? Frågorna har ställts i tidningarna och det har gjorts undersökningar om detta.
 
En fredag kväll skämdes jag att gå in till Ica, handla och sätta mig i min bil och åka hem till mitt varma hem och min familj medans dessa sitter i kylan från morgon till kväll. 
Där sitter denna äldre kvinna med sin skål, säger inte så mycket men blir väldigt tacksam över det hon får...
 
Ja, jag har på senaste tiden börjat falla till föga för henne, damen som sitter utanför mitt stora Ica...Jag ger henne pengar, jag har köpt bröd (antar att hon inte vill ha brödet men hon tar tacksamt emot det). Senast blev hon så glad, pussade mig på handen och då kunde jag inte låta bli att klappa henne på kinden. Hon sa några ord på svenska och det kändes nästan som att jag ville ta med henne hem och ge henne ett mål mat.
 
Jag har fått höra att dessa tiggare bor i sina bilar här, att dom t om har det bättre här i Sverige när dom tigger än i sina hemländer.
 
Ja det var några ord och tankar från mig...Och , jag är inte bättre jag....
 
 
Kramkram Anne
 

11 kommentarer:

A House With A View sa...

Håller med dig Anne! Jag har också svårt att se tiggarna i ögonen, känns frustrerande att jag har det så förspänt jämfört med deras situation... Jag har lyssnat på debatt om detta där det sägs att människor utnyttjas att sitta efter gatorna och att om vi fortsätter att ge så fortsätter deras pina... vad vet jag... Bra inlägg!

Många kramar aka

MITT VITA HUS sa...

Vet du Anne, tänkte på exakt samma sak idag och har gjort ett tag:( blir ledsen när jag ser att de varit kvar här över hela julen och inte pkt hem till sina barn och familjer! Idag fick han här vi affären pengar (ger alltid allt jag har i mynt och även ibland små sedlar och förhoppningsvis är många bäckar små lite iallafall) och en kexchoklad!)

HOUSE of ADELA sa...

Vad go du är Anne! Håller med dig helt i detta och jag skäms med ofta när man shoppar och ser andra som inte har nåt...Tyvärr kan man inte hjälpa alla men gör man det lilla man kan är det fint med tycker jag.
Ge lite pengar, mat eller annat och framförallt bry sig om dem som har det sämre.

Skön kväll vännen
Kram
Adela

Grodmamman sa...

Känner precis som du. Innan jul lämnade jag både kläder och julklapp till en organisation som hjälper de som har det jobbigt i vår stad. Kändes rätt bra! Var inte mycket för mig, men det kunde vara mycket för någon som inget har.
Kram

millandante sa...

Så viktigt inlägg!!!

Milla sa...

Just detta som du beskriver med tiggare är väldans svårt. Mycket svårare att hjälpa på avstånd, skänka kläder eller pengar. För att man konfronteras. De är ju här, dessa arma människor och även om någon ligger bakom oc utnyttjar dessa, så är det ju ändå ett elände. Våra egna liv ska vi ju inte behöva skämmas för, men vad vi kan göra för dessa människor - som tex bor miserabelt i i läger utanför Sthlm - ja det borde man ta reda på vad som är det bästa... Tänk om vi var fler som vågade oss ur vår komfortzon och gjorde som du! KRAM Milla

Smultron på ett strå sa...

Jag håller också med, jag har också funderat över vilken konsumtion bloggarna hjälper till att åstadkomma. Alla ska ha allt det senaste och inredning byts ut så fort det kommer en ny kollektion eller ett nytt märke som alla "måste" ha. Detta beteende som är väldigt utstuderat på vissa bloggar (kanske är de sponsrade av vissa märken???) har fått mej att fundera på om jag ska sluta blogga och sluta läsa bloggar - vill inte vara med att bidra till denna överkonsumtion. (Och ja, jag handlar också, men inte konstant nytt).

När det gäller tiggarna ger jag också lite, även till insamlingar t ex världens barn, röda korset, frälsningsarmén. För tiggarnas del hoppas jag bara att de själva får behålla det de får i sina skålar och att de inte har någon liga bakom sej som tar allt och styr deras liv.
//kram maria

Lena - gott för själen sa...

Bra tanke! Det är svårt det där, tycker jag. Givetvis är det många som har det riktigt eländigt. Samtidigt finns det nog inte riktigt fog för att sitta där och tigga. Och i vissa fall är det människor som blir utnyttjade. Hörde om en undersökning som gjorts som visade att man inte hjälper dem i längden om man ger pengar.

Jag passerade för några veckor sedan en tiggande gammal kvinna som såg rätt eländig ut i kroppen. Ett par timmar senare, mot kvällningen, passerade jag samma ställe. Då stod hon upp och hon lämnade sin pengapåse till två yngre killar. Jag blev väldigt illa berörd av det.

Jag känner mig kluven och väljer att ge till hjälporganisationer istället.

Ha en fin söndag!

Kram Lena

♥ Villa Tretton ♥ sa...

Håller med dig Anne!
Det är svårt, jättesvårt för man vet ju inte alls egentligen hur man ska göra med detta. Är det så att man hjälper dom eller är det så att dom inte alls får det bättre av detta..?!!

Usch, nu skäms jag. Här håller man på att fixa och trixa i hemmet, köer & säljer och gör om för att man tycker att det är såå himlans kul.
Ja du, det tål att tänkas på!

Ha en fin dag
Kram på dig

Bella sa...

Håller också med dig som de andra som kommenterat, det är lite "svårt" hur man ska förhålla sig till tiggarna som även kommit till min stad. Vi köper och konsumerar och jag är mer än villig till att hjälpa andra, vill bara på något sätt försäkra mig om att det blir på rätt sätt. Vi är många som har det bra och det som är lite för oss kan vara mycket för någon annan inte att förglömma...

Önskar dig en fin söndagkväll!

Kramar Bella

Mamma C sa...

Hos oss har det också ploppat upp tiggare lite här och där. Vet att min dotter lämnar frukt eller något bröd istället för pengar om hon stöter på dom. Jag själv har inte lämnat något när jag sett dom. Känns dåligt av mig, när man tänker efter.
Kram Mamma C